Julehilsen til Arkitektopprøret
Med henvisning til omtale av M. Thams og «Damphuset» tidligere denne måneden, tilbyr vi denne julehilsen i form av en snødekket stavkirkebygning.
Da verdens land ble invitert til å delta på den store verdensutstillingen i Chicago i 1893, fikk Norge tilbud om å delta som en del av den svenske paviljongen. Norge hadde som kjent konge sammen med Sverige på denne tiden, men de nasjonale følelsene var i full blomstring. Derfor avslo Norge, og sa at vi vil ha vår egen paviljong på messen . Og regjeringen bestemte at den skulle være en kopi av en stavkirke, det norskeste av alt når det kommer til arkitektur (et tidlig arkitekturopprør - fra regjeringshold!). Dette skjedde bare syv år etter at den siste norske stavkirken var revet. I dag er det bare 28 ekte stavkirker igjen.
Arkitekt Waldemar Hansteen som hadde ledet flyttingen av Gol stavkirke til Bygdøy, fikk oppdraget med å tegne den norske paviljongen. Oppdraget med å produsere stavkirkekopien gikk til M. Thams & Co på Orkedalsøren (Orkanger i dag). Produksjonen gikk unna på tre måneder, og etter en rask prøveoppsetting ble byggverket skipet til Chicago. I perioden fra mai til oktober sto den tjærebredde trebygningen og stakk seg ut blant de hvite murbygningene på utstillingsområdet. «The White City» hadde fått et «sort får» som en fremragende Norgesreklame.
Etter utstillingen ble «The Norway Building» plukket ned og satt opp igjen i Lake Geneva nord for Chicago, der byens rikinger hadde landsteder spredt rundt en innsjø. I 1935 gjorde bygningen et nytt hopp til Little Norway, et friluftsmuseum i Wisconsin med norsk innvandrerhistorie.
Dette museet stengte portene i 2012, og «The Norway Building» gjorde et nytt hopp. Denne gang tilbake til røttene på Orkanger. En ivrig dugnadsgjeng, nasjonalt bevisst og med en god dose lokalpatriotisme, kjøpte bygningen for 100.000 dollar, demonterte den og gjenreiste den på Orkanger like ved industriherren Christian Thams’ residens Bårdshaug Herregård. Der har den stått i all sin prakt siden sommeren 2017, og er blitt stedets mest fotograferte bygg. - Arne Asphjell
Discussion about this post
No posts